SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking) on edistyksellinen teknologia, joka hyödyntää ohjelmistoja WAN-verkon (Wide Area Network) hallinnan ja toiminnan helpottamiseksi. Sen pääasiallinen tavoite on auttaa organisaatioita parantamaan verkkoliikenteen hallintaa ja optimoimaan kustannustehokkuutta.
SD-WAN-teknologian avulla voidaan luoda virtuaalisia verkkoja, jotka ohjaavat liikennettä eri yhteyksien (MPLS, laajakaista, LTE ja satelliittilinkit) kautta. Tämä mahdollistaa älykkään liikenteen reitityksen organisaation sovellusvaatimusten ja verkon olosuhteiden perusteella. Lisäksi SD-WAN tarjoaa keskitetyn hallintalaitteen, jonka avulla verkkoliikennettä voidaan ohjata ja optimoida.
Löytötexille SD-WAN-teknologian käyttöönoton tarkoituksena oli luopua operaattori- ja kumppaniriippuvuudesta ja hankkia järjestelmä, jota voidaan tarvittaessa helposti kilpailuttaa ylläpidon ja liittymän osalta. Valinta kohdistui Cisco Merakiin, koska kyseisellä valmistajalla on laaja asiantuntemus ja osaaminen näiden tuotteiden parissa.
“Tavoitteenamme oli päästä hallitsemaan järjestelmää itsenäisesti ja ketterästi jonkun sopivan kokoisen kumppanin kanssa yhteistyössä,” kertoo kehitysjohtaja Juha Hölli Löytötexiltä.
SD-WAN-teknologian käyttöönotto
SD-WAN-teknologian käyttöönotto etenee useiden vaiheiden kautta:
Ensimmäisessä vaiheessa suunnitellaan SD-WAN-verkon arkkitehtuuri organisaation tarpeiden mukaisesti. Tämä suunnitelma sisältää verkon topologian, yhteyksien valinnan, palvelutaso-, tietoturva-, ja sovellusvaatimusten sekä verkkoliikenteen määrittelyn. Suunnitelman valmistuttua organisaatio hankkii tarvittavat SD-WAN-laitteet ja palvelut. Valintaan vaikuttavat verkon tarpeet, organisaation koko ja budjetti.
SD-WAN-laitteiden ja palveluiden asennusvaiheeseen kuuluu laitteiden fyysinen asennus, yhteyksien ja verkon asetusten konfigurointi, tietoturvamääritykset ja sovellusten asennus. Ennen tuotantokäyttöön siirtymistä organisaation on testattava SD-WAN-verkko varmistaakseen sen toimivuuden ja sovellusten suorituskyvyn.
Kun SD-WAN-verkko on testattu, se voidaan ottaa käyttöön tuotantokäyttöä varten. Tuotantokäyttö tarkoittaa sitä, että verkko liitetään organisaation käyttöön, käyttäjät ja sovellukset määritetään. Käyttöönottoa ylläpidetään ja seurataan jatkuvasti.
SD-WAN-verkon käyttöönotto voi olla haastavaa ja vaatii erityisosaamista. Sen takia seuraksi urakkaan kannattaa valita kokenut kumppani, joka auttaa suunnittelussa, hankinnassa, asennuksessa ja ylläpidossa.
”Onnisysin kanssa tehty käyttöönotto eteni sujuvasti huolellisen projektisuunnittelun ja laadukkaan testaamisen ansiosta. Projektissa edettiin vaiheittain aikataulun mukaisesti,” Hölli raportoi.
Teknologian edut ja hyödyt liiketoiminnalle
Yleisesti ottaen SD-WAN-teknologiaa käytetään verkon hallinnan yksinkertaistamiseen, kustannusten alentamiseen ja suorituskyvyn parantamiseen, mikä tekee siitä yhä suositumman vaihtoehdon organisaatioille kaikenkokoisissa yrityksissä. Teknologian neljä konkreettista hyötyä liiketoiminnalle ovat:
1. Kustannussäästöt: SD-WAN mahdollistaa organisaatioiden käyttää edullisempia internet-yhteyksiä MPLS-piirien sijaan, mikä voi johtaa merkittäviin kustannussäästöihin.
2. Parannettu suorituskyky: SD-WAN-teknologia voi auttaa organisaatioita parantamaan verkon suorituskykyä optimoimalla liikenteen reitityksen sovellusvaatimusten perusteella.
3. Joustavuus: SD-WAN mahdollistaa organisaatioiden nopean ja helpon verkon skaalauksen ylös- tai alaspäin liiketoimintatarpeiden muuttuessa.
4. Parannettu tietoturva: SD-WAN-teknologia tarjoaa joukon tietoturvatoimintoja, kuten salauksen ja segmentoinnin, joiden avulla voidaan suojata verkkoliikennettä kyberuhkilta.
“Yhteistyömme sujuu erinomaisesti. Olemme onnistuneesti vapautuneet operaattoririippuvuudesta ja ulkoistaneet verkkoinfrastruktuurin hallinnan Onnisysille. Onnistuneen SD-WAN-projektin tuloksena olemme myös luovuttaneet heille kaikkien muidenkin verkko- ja laitevalvontatehtävien vastuun.”
Juha Hölli, kehitysjohtaja, Löytötex Oy
Juha Moisio
Järjestelmäarkkitehti
+358 (0) 3 777 1266
juha.moisio@onnisys.fi